Αλάτι: η ουσία που δίνει γεύση στο πιάτο μας και ρίσκο στην υγεία μας.

Μια ενδιαφέρουσα γνωριμία:

Βρίσκεται σχεδόν σε κάθε τραπέζι και δυστυχώς χρησιμοποιείται λανθασμένα από ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Το κοινώς γνωστό σε όλους αλάτι, είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Με τον όρο ‘απαραίτητο’ όμως, δεν σημαίνει πως ο οργανισμός μας το χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να διατηρεί και να ‘ανακυκλώνει’ τα ιόντα νατρίου (Na+) που προέρχονται κυρίως από το αλάτι, και κατά συνέπεια να χρειάζεται πολύ μικρές ποσότητες καθημερινά. Το νάτριο λαμβάνει μέρος σε σημαντικότατες λειτουργείες του οργανισμού μας όπως είναι η μετάδοση σημάτων του νευρικού συστήματος και η σύσπαση των μυών. Επίσης, σε συνεργασία με τα ιόντα καλλίου (Κ+) επιτελούν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του κατάλληλου ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου περιβάλλοντος που έχει ως αποτέλεσμα την ομαλή λειτουργεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Παρόλο που το αλάτι βρίσκεται σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων της καθημερινής μας διατροφής, το μεγαλύτερο ποσοστό που καταναλώνεται καθημερινά προέρχεται από επεξεργασμένα προϊόντα όπως για παράδειγμα το ψωμί, τα κράκερς, το τυρί, τα αλλαντικά, τα κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα προϊόντα, τα επεξεργασμένα δημητριακά και από πολλά φαγητά εστιατορίου. Βασισμένη στις πιο πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως, η συνιστώμενη μέγιστη ποσότητα κατανάλωσης αλατιού είναι ένα κουταλάκι τσαγιού (2300 mg Νa+) και 2/3 του κουταλιού (1500 mg Na+) για τις ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες στην εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν άτομα τα οποία βρίσκονται στην ηλικία των 40 ετών και άνω ή άτομα όλων των ηλικιών που εμφανίζουν κάπως υψηλή αρτηριακή πίεση (προ-υπερτασικά άτομα). Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό (~75%) της ημερίσιας συνιστώμενης ποσότητας αλατιού από έτοιμα φαγητά. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των καταναλωτών δεν είναι ενημερωμένος σχετικά με την ποσότητα αλατιού που περιέχουν τα έτοιμα φαγητά καθώς πολλές φορές βρίσκονται σε επεξεργασμένη μορφή η οποία κρύβει τη χαρακτηριστική αλμυρή του γεύση.

Επιπτώσεις στην υγεία μας:

Ο μεγαλύτερος αριθμός των ερευνών που έχουν γίνει σχετικά με τις επιπτώσεις του αλατιού στην υγεία μας, έχει εστιαστεί στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έχει πλέον αποδειχθεί πως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι στενά συνδεδεμένη με την αύξηση της ποσότητας του αλατιού στη διατροφή μας. Είναι επίσης ευρέως αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα, πως άτομα τα οποία εμφανίζουν υπέρταση, έχουν αυξημένες πιθανότητες στένωσης σημαντικών αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης εμφράγματος το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο. Έχει όμως επίσης αποδειχθεί πως η μείωση και διατήρηση της πρόσληψης αλατιού στα φυσιολογικά πλαίσια, μειώνει την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγεικών νοσημάτων αλλά και των θανάτων που προέρχονται από αυτά. Τέλος, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως η αυξημένη κατανάλωση αλατιού συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου αλλά επίσης εμπλέκεται και στην διαδικασία εμφάνισης της οστεοπώρωσης.

 

Leave a Reply

Latest Posts

  • An introduction to Matcha Green Tea
    An introduction to Matcha Green Tea
    Matcha is a premium, stone-ground powdered green tea used in the traditional Chinese and Japanese tea ceremony. Few weeks before harvest, matcha plants are grown under shade. This process forces the plant to produce higher levels of caffeine and amino acids (e.g., theanine)....

Address

Georgiou Ouasigkton 18
Mesa Geitonia
Lemesos - 4002

Login Form

website security