Καφές…μια ακόμα ασπίδα για την καρδιά;

Είναι γεγονός πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Κύπριων ενηλίκων καταναλώνουν καφέ σε καθημερινή βάση. Αυτός ο ‘εθισμός’ έχει πολλές φορές συνδεθεί με μια αρνητική αντίληψη η οποία δεν είναι παρά μόνο ένας ακόμα μύθος. Πρόσφατες πληθυσμιακές ερευνητικές μελέτες σε όλο τον κόσμο εισηγούνται πως η μετρημένη κατανάλωση καφέ και καφεϊνούχων ροφημάτων μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα ενάντια στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών. Στόχος αυτής της σειράς άρθρων είναι η γνωριμία με τον καφέ και η παροχή έγκυρων πληροφοριών σε σχέση με διάφορες μακροχρόνιες ασθένειες όπως αυτή έχει ερευνηθεί μέσα από επιστημονικές έρευνες.

Καρδιαγγειακά νοσήματα:

Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιθεώρηση (2009) που περιλάμβανε περισσότερες από 20 έρευνες από όλο τον κόσμο, σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση καφέ δεν είχε συσχετιστεί ούτε με αυξημένο αλλά ούτε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου στο γενικό πληθυσμό. Παρ’ όλα αυτά, μετά τον διαχωρισμό ανά φύλο, υπήρχε μια ένδειξη πως η μέτρια ημερήσια κατανάλωση (2-3 φλυτζάνια καφέ) συσχετίζονταν με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες.

Από το 2009 μέχρι και σήμερα έχουν δημοσιευτεί κάποιες επιπλέον αξιοσημείωτες ερευνητικές μελέτες οι οποίες κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Η πρώτη η οποία έγινε στην Ολλανδία, κατέληξε πως η μέτρια ημερήσια κατανάλωση καφέ (2-3 φλυτζάνια) συσχετίζονταν με την χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και στα 2 φύλα σε σύγκριση με μικρότερη (<2 φλυτζάνια) ή μεγαλύτερη (>3 φλυτζάνια) ημερήσια κατανάλωση καφέ. Η επόμενη ερευνητική μελέτη η οποία έγινε στην Ιαπωνία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με την προστασία εναντίον καρδιαγγειακών νοσημάτων μόνο στις γυναίκες και όχι στους άντρες. Τέλος, σε μια άλλη ερευνητική μελέτη στη Σουηδία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση καφέ δεν έχει καμιά επίδραση (αρνητική ή θετική) σε καρδιαγγειακές νόσους ακόμα και όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες (> 5 φλυτζάνια ημερησίως).

Στην μεγαλύτερη και πιο πρόσφατη μελέτη που έχει ποτέ δημοσιευτεί σχετικά με την κατανάλωση καφέ και πώς επηρεάζει την υγεία μας, οι επιστήμονες κατέληξαν πώς τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερο από 2-3 φλυτζάνια καφέ ημερησίως, είχαν 10-15% μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν προς την ίδια κατεύθυνση και για τα 2 φύλα.

Προσοχή: η αυξημένη κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με το κάπνισμα μεταξύ καπνιστών, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος καθώς επίσης και αυξημένη κατανάλωση θερμίδων υπό μορφή ζάχαρης, κρέμας ή αρωματικού σιροπιού. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν αποδειχθεί και χαρακτηριστεί ως εχθροί της καρδίας και κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγονται.

Πηγή:
Association of coffee driniking with total and cause-specific mortality. The New England Journal of Medicine 2012; 366:1891-904

Leave a Reply

Latest Posts

  • An introduction to Matcha Green Tea
    An introduction to Matcha Green Tea
    Matcha is a premium, stone-ground powdered green tea used in the traditional Chinese and Japanese tea ceremony. Few weeks before harvest, matcha plants are grown under shade. This process forces the plant to produce higher levels of caffeine and amino acids (e.g., theanine)....

Address

Georgiou Ouasigkton 18
Mesa Geitonia
Lemesos - 4002

Login Form

website security