Κατανάλωση ψαριών και κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου-ορθού

Seafood on ice at the fish market

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (κολοορθικός) αποτελεί σήμερα τον τρίτο σε σειρά διάγνωσης καρκίνο και την τρίτη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Η πλειοψηφία (98%) αφορά αδενοκαρκινώματα που εμφανίζονται πιο συχνά στο ορθό – 35%, στο σιγμοειδές – 26% και το τυφλό – 22%, ενώ λιγότερο συχνά εμφανίζεται στο υπόλοιπο παχύ έντερο (κόλον).

Η αιτιολογία του κολοορθικού καρκίνου περιλαμβάνει γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η ύπαρξή του σε συγγενή 1ου βαθμού, μεταλλάξεις σε γονίδια και διάφορα γενετικά σύνδρομα έχουν ενοχοποιηθεί, ενώ η σχέση του με τον τρόπο ζωής ή lifestyle είναι ένα από τα πολλά ενεργά πεδία έρευνας ανά τον κόσμο. Με τον όρο “lifestyle” αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο στο κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την παχυσαρκία, που έχουν συσχετιστεί με αύξηση του κινδύνου για κολοορθικό καρκίνο, τις διαιτητικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα. Αρκετοί διαιτητικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο όπως για παράδειγμα μια δίαιτα πλούσια σε κόκκινο κρέας και ζωικά λίπη και φτωχή σε φρούτα και λαχανικά. Παρ’όλα αυτά η προσπάθεια συσχέτισης της αυξημένης κατανάλωσης ψαριών με τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης κολοορθικού καρκίνου σε πειραματικά μοντέλα και στην κλινική πράξη υπήρξε ανεπιτυχής.

Σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση, Κινέζοι επιστήμονες κατέληξαν στο γεγονός ότι η αυξημένη κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει μέχρι και 12% τον κίνδυνο για κολοορθικό καρκίνο και μάλιστα ο προστατευτικός αυτός ρόλος φαίνεται να αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό τον καρκίνο του ορθού. Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε 41 μελέτες από όλο τον κόσμο και δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Medicine. Ο προστατευτικός αυτός ρόλος πιθανώς να οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητά τους σε ω-3 και ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γεγονός που δεν έχει αποδειχθεί. Οι περιορισμοί της συγκεκριμένης μελέτης αφορούν τον μη προσδιορισμό του είδους και της ποσότητας των καταναλισκώμενων ψαριών που φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο, αλλά το πιο σημαντικό τον τρόπο μαγειρέματος, αφού από άλλες μελέτες έχει αναδειχθεί ο αυξημένος κίνδυνος από το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες όπως για παράδειγμα στο τηγάνισμα.

Εντούτοις η άποψη ότι η κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολοορθικού καρκίνου παραμένει στην επιστημονική κοινότητα αν και η διαιτητική αυτή συνήθεια δεν αποκλείει την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της ζωής σε άτομα που έχουν κάποιο/ους από τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου.

Πηγή:
Fish Consumption and Colorectal Cancer Risk in Humans: A Systematic Review and Meta-analysis; The American Journal of Medicine (2012) 125, 551-559
 

Leave a Reply

Latest Posts

  • An introduction to Matcha Green Tea
    An introduction to Matcha Green Tea
    Matcha is a premium, stone-ground powdered green tea used in the traditional Chinese and Japanese tea ceremony. Few weeks before harvest, matcha plants are grown under shade. This process forces the plant to produce higher levels of caffeine and amino acids (e.g., theanine)....

Address

Georgiou Ouasigkton 18
Mesa Geitonia
Lemesos - 4002

Login Form

website security