Δυσανεξία στη λακτόζη

Lactose Intolerance

Τί είναι και τι προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία λακτόζης οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου της λακτάσης από το λεπτό έντερο. Στις περιπτώσεις αυτές ο οργανισμός δεν μπορεί να πέψει την λακτόζη, ένα κύριο συστατικό του γάλατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε απλούστερα σάκχαρα που μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο.

Η πρωτοπαθής ανεπάρκεια λακτάσης αναφέ¬ρεται στη γενετικά προκαθορισμένη πτώση του επιπέδου δραστικότητας της λακτάσης στο 10% περίπου αυτού της γέννησης. Εμφανίζεται συνήθως από την ηλικία των 3 ετών και μετά και διατηρείται για όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Η δευτεροπαθής η οποία εμφανίζεται μετά από παθήσεις που προκαλούν βλάβη στα επιφανειακά κύτταρα των λαχνών του λεπτού εντέρου τα οποία περιέχουν το ένζυμο λακτάση. Τέτοιες παθήσεις αποτελούν οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονώδεις νόσοι του λεπτού εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn). Σε αυτές τις περιπτώσεις η βλάβη είναι είτε παροδική έιτε μόνιμη Σε σπάνιες περιπτώσεις η δυσανέξια μπορεί να παρατηρηθεί και σε νεογνά. και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος αν δεν αναγνωρισθεί έγκαιρα

Η δυσανέξια στη λακτόζη συναντάται πιο συχνά σε ενήλικες με Αμερικάνικη και Ασιατική καταγωγή παρά σε Ευρωπαίους.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την επίπεδα της λακτάσης κάθε οργανισμού. Το όριο ανοχής του γάλακτος ή/και των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί μόνο να καθοριστεί μέσω της δοκιμής και της παρατήρηση πάντα με την βοήθεια ειδικών γιατρών. Καθώς η λακτόζη μεταφέρεται στο παχύ έντερο, χωρίς να έχει υποστεί την κατάλληλη πέψη, προκαλεί ανεπιθύμητα συμπτώματα μέσα σε 30 λεπτά εώς 2 ώρες μετά το φαγητό:

 • Διάρροια
 • Υπερβολικά αέρια
 • Κοιλιακό πόνο
 • Κάψιμο στο στομάχι
 • Φούσκωμα
 • Ναυτία/Εμετούς

Πως γίνεται η διάγνωση;

Οι πιο κοινές δοκιμές που χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν την απορρόφηση της λακτόζης στο πεπτικό σύστημα είναι: η δοκιμή ανοχής λακτόζης, η δοκιμή αναπνοής υδρογόνου, και η δοκιμή οξύτητας των κοπράνων . Αυτές οι δοκιμές εκτελούνται σε νοσοκομείο, σε κλινικές, ή στο γραφείο του γιατρού.

Ποιά είναι η θεραπεία?

Η πιο καλή θεραπεία για την δυσανεξία στη λακτόζη είναι η μείωση του ποσού της λακτόζης στη δίαιτα.

Το γάλα και τα μη-ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι οι φυσικές πηγές λακτόζης, πρέπει να αποφεύγονται. Άλλα τρόφιμα που μπορούν να περιέχουν λακτόζη είναι: το ψωμί, επεξεργασμένα δημητριακά προγευμάτων, στιγμιαίες πατάτες, μαργαρίνη, μίγματα για τηγανίτες και μπισκότα. Είναι σημαντικό να διαβάζονται οι ετικέτες τροφίμων προσεκτικά, κοιτάζοντας για το γάλα και τη λακτόζη στα συστατικά. Το γιαούρτι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το γάλα καθώς τα βακτήρια που περιέχει διασπούν τη λακτόζη, έτσι συνήθως μπορείτε να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Τα προϊόντα σόγιας δεν περιέχουν λακτόζη και μπορούν επίσης να καταναλωθούν με ασφάλεια. Επιπλέον κυκλοφορού ειδικά γάλατα με λιγότερη λακτόζη (70% λιγότερη λακτόζη). Επίσης κυκλοφορεί στην αγορά σκεύασμα με το ένζυμο λακτάση σε σταγόνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα κατά την προσθήκη τους στο γάλα να μειώνουν ή και να αφαιρούν εντελώς τη λακτόζη.

Σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι να φροντίζουν να προσλαμβάνουν αρκετές από τις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα του ασβεστίου, μέσω εναλλακτικών τροφών. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες καθώς προστατεύει από την οστεοπόρωση. Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, η ρόκα, ψάρια με μικρά κόκαλα, όπως σαρδέλα, σολομός, ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και καρύδια κ.ά. Η πρόσληψη ασβεστίου πρέπει να συνοδεύεται επίσης με επαρκή λήψη βιταμίνης D. Η έκθεση στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα κάθε μέρα είναι αρκετή για να παραχθούν επαρκή ποσοστά βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης στο χυμό πορτοκαλιού, στο γάλα σόγιας, τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός), κρόκοι αυγών, και το συκώτι.

Πηγή:
WebMD

Leave a Reply

Latest Posts

 • An introduction to Matcha Green Tea
  An introduction to Matcha Green Tea
  Matcha is a premium, stone-ground powdered green tea used in the traditional Chinese and Japanese tea ceremony. Few weeks before harvest, matcha plants are grown under shade. This process forces the plant to produce higher levels of caffeine and amino acids (e.g., theanine)....

Address

Georgiou Ouasigkton 18
Mesa Geitonia
Lemesos - 4002

Login Form

website security