Τσάι: Ιδιότητες τσαγιού (Μέρος Β)

Beneficial properties of tea

Πριν συνεχίσουμε είναι καλή ευκαιρία να μιλήσουμε λίγο για τις ιδιότητες του τσαγιού. Οι φαινόλες (φλαβονοειδή) που περιέχει το τσάι είναι η πηγή όλων τον θετικών ενεργειών του. Είναι ουσίες που πολύ εύκολα οξειδώνονται. Η οξείδωση είναι η διαδικασία κατά την οποία χάνεται ένα ηλεκτρόνιο. Συνήθως οι οργανικές ενώσεις (πρωτεΐνες, ζάχαρες, DNA κλπ) είναι πολύ εύκολο να χάσουν το ηλεκτρόνιο μια και η ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει αυτό είναι πολύ μικρή. Κατά την διάρκεια διάφορων χημικών αντιδράσεων, έκθεσης σε ακτινοβολία ή και ακόμα στην παρουσία συγκεκριμένων ουσιών δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες, απλές χημικές ενώσεις που τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο. Η έλλειψη του ηλεκτρονίου προκαλεί μεγάλη αστάθεια στις ουσίες αυτές που ουσιαστικά κυκλοφορούν ψάχνοντας απελπισμένα να βρουν το ηλεκτρόνιο που τους λείπει. Στην αναζήτηση αυτή δεν θα διστάσουν να πάρουν το ηλεκτρόνιο από το κοντινότερο μόριο που είναι διαθέσιμο. Πολλές φορές το μόριο αυτό μπορεί να είναι το DNA το γενετικό υλικό κάθε κυττάρου. Αυτό προκαλεί αλλαγή στην δομή του DNA η οποία αν είναι εκτενής μπορεί να αλλάξει τα χαρακτηριστικά των κυττάρων προκαλώντας ακόμα και καρκίνο. Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι φαινόλες μπορούν να προσφέρουν το ηλεκτρόνιο αυτό μειώνοντας την πιθανότητα να καταστραφεί το DNA. Όμως αυτό, ισχύει κατά κανόνα για το πράσινο και λευκό τσάι. Όπως είπαμε το μαύρο τσάι έχει όλες αυτές τις φαινόλες μεταμορφωμένες σε πολυφαινόλες (τανίνες) οι οποίες έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό αυτή τους την ιδιότητα. Το πράσινο τσάι και ακόμα περισσότερο το λευκό έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτές τις ουσίες.

Επιπλέον όμως το τσάι περιέχει μια υποκατηγορία φαινολών, τις κατεχίνες (cathechins) που συμπεριλαμβάνουν ουσίες όπως epigallo-cathechin-3 gallate (EGCG), epigallo- cathechin (EGC) και epicathechin-3 gallate (ECG). Πέρα από την απλή προσφορά των ηλεκτρονίων οι ουσίες αυτές μπορούν να δράσουν σαν αντικαρκινικά φάρμακα και με άλλους τρόπους. Η ανάπτυξη καρκίνου στον άνθρωπο απαιτεί διάφορα προτεολυτικά ένζυμα να εισβάλουν στα κύτταρα και να δημιουργήσει μεταστάσεις. Ένα από τα ένζυμα αυτά είναι και το urokinase (uPA). Η αδρανοποίηση του uPA μπορεί να μειώσει το μέγεθός του όγκου ή ακόμα και να προκαλέσει πλήρη καταστολή των όγκων. Διάφορες ουσίες που μπορούν να αδρανοποιήσουν το ένζυμο uPA είναι ή πολύ ασθενείς ή εξαιρετικά τοξικές. Η ουσία EGCG του τσαγιού έχει βρεθεί ότι μπορεί να αδρανοποιήσει το ένζυμα uPA με το να το δεσμεύει. Παρότι δεν είναι όσο ισχυρή όσο άλλες ουσίες όπως το amiloride, μπορεί να χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες αφού το κάθε φλιτζάνι τσαγιού περιέχει 150 mg και υπάρχουν λάτρεις το τσαγιού που καταναλώνουν μέχρι και 10 φλυτζάνια την μέρα. Σε αντίθεση το amiloride δεν μπορεί να χορηγηθεί σε πάνω από 20 mg.

Σύγχρονες έρευνες σχετίζουν το τσάι με αντιβακτηριακές ιδιότητες ιδιαίτερα σε ότι αφορά την στοματική υγεία. Παρότι υπάρχουν αρκετές έρευνες για τα θετικά αποτελέσματα του στην καταπολέμηση βακτηρίων και ιών πολλές από τις έρευνες είναι αντικρουόμενες. Σε άλλες έρευνες το τσάι και ιδιαίτερα το πράσινο τσάι, έχει συνδεθεί και με άλλες θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Σε αντίθεση με την καφεΐνη θεανίνη συστατικά του καφέ το πράσινο τσάι βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Παρότι δεν υπάρχει άμεση εξήγηση οι έρευνες το συνδέουν με την επίδραση του τσαγιού στο συμπαθητικοαδρενεργικό σύστημα. Άλλες έρευνες έχουν δείξει επίσης την άμεση σύνδεση του πράσινου τσαγιού με τον έλεγχο των επιπέδου σακχάρου στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Στην σχετική ερευνά με αρουραίους, οι αρουραίοι οι οποία έπαιρναν πράσινο τσάι αντί για νερό έδειξαν ότι μετά από 12 εβδομάδες είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου, ινσουλίνης, τριγλυκερίδια και λιπαρά οξέα. Σε άλλες έρευνες το πράσινο τσάι έδειξε ότι επιδρά θετικά στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Εν κατακλείδι το τσάι και ιδιαίτερα το πράσινο και λευκό τσάι έχει αρκετά θετικές επιπτώσεις στην υγεία και σώμα. Όμως αν το τσάι είναι καλής ποιότητας, βιολογικής παραγωγής και προετοιμασμένο σωστά δεν χρειάζεται να έχει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα για να το απολαύσουμε. Ένα φλιτζάνι τσάι κουβαλάει μέσα του τον πολιτισμό ασιατικών εθνών, αιώνες ιστορίας, γεύσεις και αρώματα, πολύπλοκα όσο και το κρασί.

 Ιστορία και τύποι τσαγιού (Μέρος Α)

Leave a Reply

Latest Posts

  • An introduction to Matcha Green Tea
    An introduction to Matcha Green Tea
    Matcha is a premium, stone-ground powdered green tea used in the traditional Chinese and Japanese tea ceremony. Few weeks before harvest, matcha plants are grown under shade. This process forces the plant to produce higher levels of caffeine and amino acids (e.g., theanine)....

Address

Georgiou Ouasigkton 18
Mesa Geitonia
Lemesos - 4002

Login Form

website security