Φτιάχνοντας το τέλειο τσάι

Tea preparation

Έχοντας συζητήσει εκτενώς την ιστορία, τους τύπους, τις ποιότητες του τσαγιού και της ευεργετικές του ιδιότητες, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το τσάι. Όπως ειπώθηκε και στην εισαγωγή υπάρχουν χιλιάδες μέθοδοι για να παρασκευαστεί. Υπάρχουν επίσης πολλές μορφές στις οποίες απαντάται το τσάι από μεγάλα φύλλα σε σκόνη και από χύμα σε φακελάκια.

Τα φακελάκια όπως έχουμε πει περιέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό σκόνη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα ανεξαιρέτως είναι χαμηλής ποιότητας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τσαγιού σε φακελάκι που είναι αρκετά καλής ποιότητας, με κομμάτια φύλλων. Αυτά που ξεχωρίσουν είναι εκείνα που είναι σε φακελάκια από βαμβακερό ύφασμα ή καλής ποιότητας χαρτιού. Είναι σχετικά εύκολο να γίνουν ακολουθώντας τις οδηγίες στο πακέτο που στην πλειοψηφία τους αναφέρονται στο μούλιασμα σε ζεστό νερό για 3-5 λεπτά. Πέρα από αυτό όμως είναι χρήσιμα μια και ανθίζουν εύκολα σε κρύο νερό για ένα δροσερό καλοκαιρινό ποτό ή και με την ανάμειξη τους με χυμούς ή σε κοκτέιλ. Εκεί όμως που θα εστιάσουμε περισσότερο είναι το χύμα τσάι. Η καλύτερες ποικιλίες έρχονται πάντα σε χύμα μορφή μια και τα μεγάλα φύλλα δεν χωράνε σε ένα μικρό σακουλάκι.

Το βασικό συστατικό του τσαγιού είναι το τσάι και το νερό. Για το πρώτο έχουμε ήδη αφιερώσει ένα blog post. Στην παρασκευή του τσαγιού αυτό που πολύ συχνά δεν λογαριάζεται είναι το νερό. Και όμως το νερό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα στην Κίνα, την χώρα καταγωγής του τσαγιού, συνήθιζαν να χρησιμοποιούν νερό από συγκεκριμένες πηγές βουνών για καλύτερα αποτελέσματα. Δυστυχώς στις μέρες μας κάτι τέτοιο περνάει απαρατήρητο. Μπορεί η τεχνολογία να εγγυάται καλής ποιότητας τρεχούμενο νερό αλλά δεν σημαίνει ότι είναι ιδανικό και για το τσάι. Αν το νερό της βρύσης δεν είναι απόλυτα φανταστικό μην κάνετε τσάι με αυτό. Αν μυρίζει χλώριο, έχει βαριά υφή τότε χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο. Σκληρό νερό, με πολλά άλατα, προκαλεί υπερεξαγωγή τανινών από το τσάι και μάλιστα μπορεί να σχηματίσει ένα μικρό φίλμ στο κέντρο του φλιτζανιού. Αν δώσετε τόσα χρήματα για καλής ποιότητας τσάι μπορεί να δώσετε ελάχιστα παραπάνω για καλής ποιότητας νερό.

Η μέθοδος παρασκευής είναι απλή και σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλαμβάνει το βράσιμο του τσαγιού με το νερό. Ποτέ. Αυτό είναι συνηθισμένο με βότανα αλλά ποτέ με το τσάι. Η διαδικασία είναι απλή και έχει 5 βασικά βήματα.

  1. Βράζουμε το νερό
  2. Βάζουμε το τσάι σε μία κανάτα (ή άλλο δοχείο)
  3. Όταν το νερό βράσει το ρίχνουμε στο τσάι
  4. Περιμένουμε κάποιο χρόνο να ανθίσει
  5. Σουρώνουμε το τσάι στην αγαπημένη μας κούπα

Απλά βήματα με πολλά σημεία στα οποία η διαδικασία μπορεί να πάει στραβά. Αρχίζοντας με το νερό. Όπως είπαμε πρέπει να είναι καλής ποιότητας, όχι όμως σε καμία περίπτωση αποσταγμένο. Το αποσταγμένο νερό δεν περιέχει καθόλου άλατα και θα κάνει το τσάι να είναι άγευστο. Υπάρχουν πολύ τρόποι να βράσεις το νερό. Από κατσαρόλα μέχρι φούρνο μικροκυμάτων. Υπάρχουν διάφοροι μύθοι στο διαδίκτυο που λένε ότι το νερό από φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι καλό κλπ. Δεν μπορούμε να διαψεύσουμε ή να επιβεβαιώσουμε κάτι τέτοιο. Όμως, όταν βράζει κανείς νερό σε οποιοδήποτε γυάλινο δοχείο σε φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να προσέχει. Η πολύ λεία επιφάνεια του δοχείου, επειδή δεν έχει μικρές ατέλειες για να σχηματιστούν φυσαλίδες, αναγκάζει το νερό να πάει σε πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες για να τις δημιουργήσει με αποτέλεσμα πολλές φόρες να είναι το νερό αρκετά καυτό για το τσάι και για τον χρήστη αφού με μικρά ταρακουνήματα μπορεί να προκαλέσει βρασμό και υπερχείλιση.

Οι κανάτες στις οποίες γίνεται το τσάι είναι από μόνες τους έργα τέχνης και αντικείμενα για φανατικούς συλλέκτες. Έρχονται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, χρώματα, υλικά και σε διαφορετικές κατασκευές. Η αλήθεια είναι ότι τίποτα από αυτά δεν είναι πραγματικά απαραίτητο. Αν και υπάρχουν διαφορές από κανάτα σε κανάτα η αλήθεια είναι ότι είναι περισσότερο αντικείμενα ιεροτελεστίας. Μια απλή κανάτα από υλικό που να αντέχει υψηλές θερμοκρασίες (μέταλλο, γυαλί, πηλός) είναι ότι χρειάζεστε. Και η κανάτα όχι με την αυστηρή έννοια το όρου. Απλά ένα δοχείο που να μπορείς εύκολα να μεταγγίσεις το περιεχόμενο. Πρέπει όμως πριν βάλουμε το τσάι μέσα να την ζεστάνουμε με λίγο ζεστό νερό ώστε να διατηρήσει την θερμοκρασία του νερού που θα βάλουμε αργότερα. Εδώ είναι και οι διαφορές από κανάτα σε κανάτα. Οι μεταλλικές έχουν υψηλή θερμική αγωγιμότητα με αποτέλεσμα να πέφτει γρήγορα οι θερμοκρασία κατά την διάρκεια του ανθίσματος του τσαγιού. Οι γυάλινες και οι πήλινες είναι καλύτερες με τις μαντεμένιες να είναι οι κορυφαίες. Βέβαια, με μερικά παραπάνω δευτερόλεπτα ανθίσματος μπορείτε να διορθώσετε το λάθος. Η σωστή αναλογία είναι ένα κουταλάκι τσάι σε μια κούπα νερό.  Χρησιμοποιήστε ένα πραγματικό κουταλάκι και όχι το κουταλάκι που χρησιμοποιείται για να μετρήσετε στην μαγειρική. Οι Βρετανοί το 1800 περίπου υπολόγισαν ότι, αυτό το μέγεθος και το σχήμα μπορεί να κρατήσει την ιδανική ποσότητα τσαγιού για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού. Όσο μπορεί να κρατήσει τόσο βάλτε. Όταν εννοούμε φλιτζάνι του τσαγιού δεν σημαίνει το τυπικό 236 ml, εννοούμε φλιτζάνια τσαγιού που είναι 177 ml. Μια και είμαστε στο θέμα της μέτρησης της ποσότητας να πούμε ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσετε το κουτάλι ως φτυάρι. Γείρτε το βάζο προς τα εμπρός, τοποθετήστε το κουτάλι από την μια πλευρά και περιστρέψτε το βάζο μέχρι τα φύλλα πέφτουν στο κουτάλι. Το φτυάρισμα θα σπάσει τα φύλλα. Μια μικρή σημείωση εδώ. Σίγουρα έχετε δει τα μικρά κλουβιά, που χρησιμοποιούνται για να βάλετε το τσάι.  Παρότι εύκολα στην χρήση περιορίζουν το τσάι και δεν επιτρέπουν τα φύλλα για να ξεδιπλωθούν πλήρως. Απλά βάλτε το τσάι κατευθείαν στην κανάτα.

Όταν το νερό βράσει, βάλτε το στην κανάτα όπου ήδη έχετε το τσάι. Αυτός είναι πολύ σημαντικός κανόνας. Τα φύλα πρέπει να είναι ήδη στην κανάτα πριν μπει το νερό. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιπλέουν και δεν θα δώσουν ποτέ όλα τους τα στοιχεία. Για μαύρο τσάι το νερό πρέπει να έχει βράσει, για το λευκό και το πράσινο λίγο πριν το βρασμό είναι ιδανικό (80 °C).

Παρότι υπάρχουν πολλές οδηγίες για το πόσο χρόνο πρέπει να μείνει στο νερό το τσάι εμείς δεν θα σας πούμε. Βασίζεται καθαρά στο προσωπικό γούστο του καθενός και την ποιότητα του τσαγιού. Τρία λεπτά είναι καλό σημείο να αρχίσει κανείς για το μαύρο και το πράσινο τσάι. Το λευκό τσάι και μερικές καλές ποικιλίες πράσινου τσαγιού που έχουν ολόκληρα φύλλα, δεν χρειάζεται να γίνει σε κανάτα. Βάλτε τα φύλλα απευθείας στο φλιτζάνι και προσθέστε το ζεστό νερό. Στην αρχή τα φύλλα είναι στην επιφάνεια του τσαγιού, αλλά όπως ο παγιδευμένος αέρας διαφεύγει σιγά-σιγά βυθίζεται και το τσάι είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Τέλος μερικά λόγια για την γεύση του. Ίσως το τσάι σας φανεί πικρό, στυφό και θέλετε να το γλυκάνετε κάπως. Ζάχαρη είναι η ιδανική λύση. Το μέλι αν και πολύ υγιεινό έχει έντονη γεύση που μπορεί να καλύψει τα απαλά αρώματα του τσαγιού. Πριν όμως δοκιμάσετε να βάλετε ζάχαρη, δοκιμάστε να βάλετε περισσότερο τσάι και να το κρατήσετε λιγότερο χρόνο μέσα στο ζεστό νερό. Με τον λιγότερο χρόνο θα βγάλετε λιγότερες τανίνες αλλά και λιγότερο άρωμα από το τσάι. Με το να βάλουμε παραπάνω τσάι το διορθώνουμε.

Επίλογος

Σε ότι αφορά το τσάι προσπαθήσαμε να σας δώσουμε μια γεύση από το μεγαλείο του και την πολυπλοκότητα των γεύσεων. Δυστυχώς καλύψαμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Παρότι έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες ένα καλοφτιαγμένο φλιτζάνι τσάι θα σας δώσει πολλούς περισσότερους λόγους για να το απολαμβάνετε τακτικά.

Ιστορία και τύποι τσαγιού (Μέρος Α)
Ιδιότητες τσαγιού (Μέρος Β)

Leave a Reply

Latest Posts

  • An introduction to Matcha Green Tea
    An introduction to Matcha Green Tea
    Matcha is a premium, stone-ground powdered green tea used in the traditional Chinese and Japanese tea ceremony. Few weeks before harvest, matcha plants are grown under shade. This process forces the plant to produce higher levels of caffeine and amino acids (e.g., theanine)....

Address

Georgiou Ouasigkton 18
Mesa Geitonia
Lemesos - 4002

Login Form

website security