Αυγό και κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο – Μύθος ή πραγματικότητα;

Egg nutrition and heart disease

Το αυγό αποτελεί ουσιαστικά ένα ωάριο και στα περισσότερα πτηνά, ερπετά, ψάρια και έντομα, ένα ζυγώτη που προκύπτει από το γονιμοποιημένο ωάριο, ο οποίος αποβάλλεται από το σώμα με σκοπό να αναπτυχθεί. Γενικότερα τα αυγά, κυρίως όμως αυτό της κότας, αποτελούν από τις αρχαιότερες τροφές του ανθρώπου και το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού σπάνια συναντούμε στη φύση μία και μοναδική πηγή τόσων πολλών θρεπτικών ουσιών. Πολλά έχουν ειπωθεί όσον αφορά την καθημερινή κατανάλωση αυγών ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, μάλιστα για αρκετές δεκαετίες το αυγό θεωρείτω απαγορευτικό για άτομα που βρίσκονταν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Τα τελευταία χρόνια όμως το αυγό επαναδιεκδικεί τη θέση του στη διατροφική αλυσίδα και αυτό οφείλεται στην ασυμφωνία μεταξύ των διάφορων μελετών, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Θρεπτική αξία ανα 100 gr αυγού κότας, ολόκληρου, βρασμένου (ένα μεγάλο αυγό ζυγίζει περίπου 50 gr) **τα μαγειρεμένα αυγά είναι ευκολότερα στην πέψη και μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από Salmonella sp.**:

 • Ενέργεια, 647 kJ (155 kcal)
 • Πρωτεϊνη, 12.6 gr, στα οποία εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (δηλαδή αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να τα λάβει μέσω της τροφής)
 • Νερό, 75 gr
 • Υδρογονάνθρακες, 1.12 gr
 • Λίπος, 10.6 gr
 • Χοληστερόλη, 424 mg
 • Ρετινόλη (vit. A), 140 μg
 • Θειαμίνη (vit. B1), 0.066 mg
 • Ριβοφλαβίνη (vit. B2), 0.5 mg
 • Παντοθενικό οξύ (vit. B5), 1.4 mg
 • Φυλλικό οξύ (vit. B9), 44 μg
 • Vit. B12, 1.12 μg
 • Vit. D, 87 IU
 • Vit. E 1.03 mg
 • Χολίνη 225 mg
 • Ασβέστιο 50 mg
 • Μαγνήσιο 10 mg
 • Φώσφορος 172 mg
 • Σίδηρος 1.2 mg
 • Κάλιο 126 mg
 • Ψευδάργυρος 1 mg

Ένα αυγό αποτελείται αδρά από δύο μέρη, το ασπράδι και τον κρόκο.

 • Ασπράδι: ο κύριος ρόλος του είναι η προστασία του κρόκου (ωαρίου) και η παροχή θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την ανάπτυξη αυτού όταν γονιμοποιηθεί. Αποτελεί τα 2/3 του βάρους του αυγού με το 90% να αποτελείται απο νερό, ενώ το υπόλοιπο 10% απαρτίζουν πρωτεϊνες (περίπου 40 διαφορετικές), βιταμίνες, γλυκόζη και ιχνοστοιχεία. Παρατηρείστε ότι δεν περιέχει χοληστερόλη και άρα το ασπράδι δεν ενοχοποιείται καθόλου για καρδιαγγειακά συμβάματα. Παρόλα αυτά, έχει ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις σε παιδιά μέχρι 5 ετών παρά σε ενήλικες.
 • Κρόκος: περιέχει όλο το λίπος – περίπου 70% σε ακόρεστα και 30% σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, περίπου 200 mg χοληστερόλη (300 mg είναι η συνιστώμενη ημερίσια κατανάλωση για άτομα που δεν έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες ή παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου), σχεδόν την μισή ποσότητα των πρωτεϊνών και όλη την ποσότητα των βιταμινών Α, D και Ε. Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι το αυγό είναι μία απο τις λιγοστές τροφές που περιέχει φυσικά βιταμίνη D. Άλλες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι τα μανιτάρια, λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες, χέλι, τόνος, μπακαλιάρος) και το βοδινό συκώτι. Όλη η ποσότητα της χολίνης, ενός σημαντικού στοιχείου για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, βρίσκεται επίσης αποκλειστικά στον κρόκο και με τη βρώση ενός κρόκου σε μία μέρα λαμβάνουμε την μισή από την αναγκαία ημερίσια ποσότητα.

Συγκριτικά με άλλες ζωικές πηγές πρωτεϊνών, το αυγό έχει αναλογικά μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων, γεγονός το οποίο έχει συσχετισθεί με αυξημένη την LDL (κακή) χοληστερόλη και άρα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Εντούτοις επικρατεί διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα εαν όντως η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη όπως το αυγό, ή εαν η ποικιλία των λιπών στη διατροφή επηρεάζουν το προφίλ της ολικής, LDL και HDL χοληστερόλης αλλά και τις αναλογίες τους στο αίμα. Η πλειονότητα πάντως των ερευνών δείχνουν το ζυγό να κλίνει προς το δεύτερο.

Δεν υπάρχουν, γενικά, επαρκή στοιχεία που να καταδεικνύουν τον σαφή ρόλο του αυγού (και εννοώντας του κρόκου) στην αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Οι Hu et al. δεν παρατήρησαν κάποια αλλαγή μετά από καθημερινή κατανάλωση αυγού για 8 χρόνια όσον αφορά την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων ή τη θνητότητα σε ασθενείς που παρέμειναν μη-διαβητικοί. Αντίθετα, όσοι από τους ασθενείς έγιναν διαβητικοί, η καθημερινή κατανάλωση αυγού διπλασίαζε τη θνητότητα από καρδιαγγεακό επεισόδιο. Το ίδιο μοτίβο παρουσιάστηκε και σε άλλες μελέτες, μεταξύ άλλων και μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ελληνικό νοσοκομείο και έδειξε αύξηση κατά 5 φορές του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου. Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση αυγού έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2, παρόλο που υπάρχουν μελέτες που δείχνουν το αντίθετο.

Τελικά, το αυγό μας κάνει καλό; Και αν ναι πόσο συχνά μπορούμε να το καταναλώνουμε;

Ένα τρόφιμο με τόσα θρεπτικά συστατικά πως δεν θα μπορούσε να μας κάνει καλό; Φτάνει, όπως ισχύει για τα περισσότερα πράγματα, να το καταναλώνουμε με μέτρο. Ένα αυγό την ημέρα (μέχρι 6 τη βδομάδα), εαν το επίπεδο της χοληστερόλης μας βρίσκεται στα φυσιολογικά για την ηλικία μας πλαίσια, είναι αρκετό. Εαν πάλι κάποιος θέλει να είναι απόλυτα σίγουρος, μπορεί να αποφύγει τον κρόκο (3 κρόκοι τη βδομάδα θεωρούνται ικανοποιητικοί). Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως ότι τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά εμπεριέχονται στον κρόκο. Για τα άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου ή με σακχαρώδη διαβήτη, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση αυγού σε καθημερινή βάση, η ποσότητα καθώς και γενικότερα η δίαιτα στα άτομα αυτά όμως θα πρέπει να καθορίζεται σε συνεργασία με γιατρό και διατροφολόγο.

 

Leave a Reply

Latest Posts

 • An introduction to Matcha Green Tea
  An introduction to Matcha Green Tea
  Matcha is a premium, stone-ground powdered green tea used in the traditional Chinese and Japanese tea ceremony. Few weeks before harvest, matcha plants are grown under shade. This process forces the plant to produce higher levels of caffeine and amino acids (e.g., theanine)....

Address

Georgiou Ouasigkton 18
Mesa Geitonia
Lemesos - 4002

Login Form

website security